Mušlová polévka

Počet 6-8 porcí

Ingredience:
1kg očištěných a připravených mušlí (slávky)
1 hrnek bílého vína
1 nasekaná šalotka
1 lžíce mletého šafránu (pokud nemáte můžete nahradit kurkumou)
4 lžíce másla
1 cibule najemno nakrájená
5 lžic hladké mouky
1 l rybího vývaru (lze koupit již připravený)
250 ml smetany ke šlehání 31%
1 žloutek
mořská sůl a bílý pepř
čerstvá petrželka, tymián a bobkový list

Postup přípravy:
Bylinky a bobkový list vložte do plátěného sáčku nebo svažte provázkem.
Mušle krátce prohřejte ve víně společně se šalotkou a šafránem popřípadně kurkumou.
Sceďte a tekutinu uschovejte.

V hrnci na másle osmahnete cibuli až zprůsvitní. Poprašte hladkou moukou a opražte na světlou jíšku. Zalijte vývarem a vínem se šafránem (kurkumou).
Přidejte bylinky.
Následně polévku vařte zhruba 45 minut.
Poté ji přeceďte přes plátno či jemné síto, aby byla smetanová.

Žloutek rozšlehejte ve smetaně a trochu polévky, Tuto směs vlijte do hrnce s polévkou a povařte. Naposledy přidejte mušle, prohřejte a takto připravenou polévku můžete podávat.
Nakonec ozdobte nasekanou petrželkou.


Skotská rybí polévka

Počet porcí 4.

Ingredience:
500 g lososa
150 g uzeného lososa
100 g mrkve na kostičky
100 g cibule nakrájené na kostičky
100 g pórku
150 g brambor nakrájených na kostičky
rybí vývar
2 lžíce dijonské hořčice
hladká mouka
250 ml smetany ke šlehání
mořská sůl a čerstvý bílý pepř
slunečnicový olej
francouzská bageta na krutóny

Postup přípravy:
Zeleninu včetně brambor opékáte cca 5 minut na oleji. Zaprašte hladkou moukou a ještě minutu opékejte.
Poté zalejte cca 1l vývaru. Přidejte hořčici, sůl a pepř.
Vařte až budou brambory měkké.
Poté přidejte na kostičky nakrájeného lososa společně s uzeným lososem.
Zjemněte smetanou a povařte na mírném ohni cca 10 minut.
Podávejte s kutóny z francouzské  bagety.


Pečená ryba na fenyklu

Ingredience:
400-500 g filetu tuňáka
1 středně velká cibule
1 bulva zeleninového fenyklu
3-4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvý pepř na dochucení
2 malé citróny nebo limetky na dochucení

Postup přípravy:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky.
Fenykl zbavte poškozených částí, omyjte a také ho nakrájejte na klínky.
Zeleninu rozložte na pekáček nebo do zapékací mísy, osolte a opepřete.
Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.

Očištěné filety tuňáka položte na zeleninu osolte a opepřete a vše zakapejte olivovým olejem.
Pčte asi 10 minut – maso tuňáka pak zůstane uvnitř typicky růžové a bude krásně vláčné.

Křehký fenykl má jemnou, zajímavou vůni a báječně ladí právě s rybím masem.

GRAVLAX

 

Ingredience:

1kg filetu čerstvého lososa – my používáme našho divokého aljašského

2 větší červené řepy nastrouhané nahrubo

250g mořské soli

250g krupicového cukru

2 lžíce dijonské hořčice

svazek kopru

svazek hladkolisté petrželky

1dcl ginu

strouhaná kůra z bio citrónu

Na dip:

čerstvý měkký kozí sýr s trochou mléka

Postup přípravy:

1 Smíchejte červenou řepu, kopr, citronovou kůru, gin, cukr a sůl. Polovinu směsi rozprostřete do skleněné nebo keramické nádoby s plochým dnem. Na to položte rybí filet kůží dolů a pokryjte zbylou půlkou směsi. Překryjte nádobu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 24–48 hodin.

2 Vyjměte rybu, odstraňte z ní nakládací směs, opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte na servírovací mísu, potřete hořčicí a posypte směsí bylinek.

3 Ostrým nožem krájejte šikmo (nůž veďte v úhlu cca 30° k podložce) tenké plátky. Podávejte s krémem z kozího sýra zakapaným olivovým olejem a tmavým chlebem nebo knäckebrotem.

 

Tatarák z tuňáka

Ingredience:

400g tuňáka v sashimi kvalitě

5ks sušených rajčat v oleji

5ks nakládané celé plody kapary

1ks šalotky

kvalitní sojová omáčka

malá lžička dobré majonézy

Na dozdobení a podávání:

Hrst rukoly

Světlá bageta

Postup přípravy:

1. tuňáka nakrájejte, na co možná nejmenší kousky lehce osolte a opepřete

2.  šalotku, kaprary a sušená rajčata nakrájejte nadrobno

3.v míse promíchejte všechny suroviny spločně s trochou majonézy a kapkou sojové omáčky

4. Vytvarujte jednotlivé porce,  dozdobte rukolou a podávejte s opečenou bílou bagetkou